/, Tapasztalatok/Ez történik a tojással a forró játszótéri csúszdán

Ez történik a tojással a forró játszótéri csúszdán

2018-10-22T06:18:06+00:002018.08.18|Kategória: Érdekességek, Tapasztalatok|Cimkék: , , , , |
Szerettük volna megnézni mennyire hevülnek fel a nyári nagy melegben a játszótéri fém csúszdák, és mi történik ha egy feltört tojást ráteszünk. Görgess tovább a részletekért!

A kísérlet alapötlete

Kisgyermekes apukákként nyugodtan kijelenthetjük, hogy a játszóterek a családunk életében kiemelt szerepet kapnak. Jó látni mikor a kislányaink örömtől csillogó szemekkel ugrálva kiabálják: Juhú Apa megyünk a játszótérre!
A mai modern játszóterek nagyon jó lehetőséget biztosítanak a gyermekeink kikapcsolódásához, viszont feltűnt nekünk, hogy a forró nyári napokban a játszótéri fém csúszdák érintésre nagyon forrónak hatnak. Különösen azok a csúszdák, melyek folyamatosan ki vannak téve a napfénynek az érintésük nemcsak kellemetlen, de már fájó érzést is kelt. Úgy döntöttünk Lacival, hogy elvégzünk egy kísérletet. Keresünk egy alkalmas játszóteret, ahol kevés az árnyékos hely és van olyan fém csúszda, amit huzamos ideig tűz a nap, nézzük meg megsül-e a rajta a tojás.
Csúszda

Előkészületek

Nemcsak arra voltunk kíváncsiak, hogy mi történik a tojással, hanem szerettük volna tudni milyen meleg lehet egy ilyen fém csúszda, ezért erre a célra beszereztünk egy húshőmérőt.

 

Húshőmérő

 

A tojással nem volt probléma, hiszen minden élelmiszerüzletben megtalálható a polcokon, sokkal inkább a megfelelő időpont kiválasztásával küzdöttünk nagyon. A Július elég szeszélyes hónap volt az időjárás tekintetében, szinte minden nap beborult vagy volt egy-egy zápor, ezért ez a hónap kiesett. Folyamatosan figyelve az előrejelzéseket az Augusztusban nagyon bíztunk, azonban ebben a hónapban is akadtak gondjaink. Elindultunk Lacival a kiszemelt játszótérre, majd helyszínre érve már gomolyfelhők takarták el a napot. Aztán megtört a jég! Végre jött a stabil jó idő, és sikerült egy igazán forró napot találni a kísérletünkhöz.

Mérés: jelentjük elértük a 60°C-ot!

Ez egy igazán izgalmas fázisa volt a kísérletnek, mert csak tippjeink voltak mi lesz a mérés eredménye. 60-70°C közé becsültük, de megérintve a csúszdát, én inkább 70°C környékére becsültem volna. Ráhelyeztem a hőmérő érzékelőjét a csúszda lapjára és rögtön felfelé elkezdett pörögni a kijelzőn a hőmérsékletet mutató skála. A kijelzőn a bal oldali érték mutatja az aktuális hőmérsékletet, a jobb oldali pedig kívánt hőmérséklet, melyet elérve a hőmérő sípolással jelez. A hőmérő hamar túlszaladt a 40°C-on, nem állt meg az 50°C-ig, sőt kifejezetten gyorsan kúszott fel ideáig.

 

Hőmérő 52°C

 

Aztán 55°C-nál kicsit belassult, de még mindig nem állt meg és 59°C-ot mutatott a kijelző. Közben a hőmérő érzékelője kezdett átforrósodni és kifejezetten kellemetlen volt már tartani. Mi lesz még itt? Elérjük vajon a 60°C-ot?

 

És igen! Elértük!

 

Hőmérő 60°C

 

Egy pillanatra 61°C-ot is mértünk! De ez volt a maximum.

 

Hőmérő 61°C

Megsült? Mondhatni igen!

A mérésünk után ráütöttük a tojást az átmelegedett csúszdalapra, és folyamatosan figyeltük a változásokat, majd 30 perc elteltével leszedtük a félig átsült lágytojást.

 

Tojás leszedésének pillanata

 

Tálalás közben

 

Tojás a tányéron

 

Bon appetit!

 

A tojás tálalva

Összegzés

Mit tudunk ebből a kísérletből levonni? Attól szerencsére nem kell tartani, hogy gyermekünk komolyabb égési sérülést szerezne ha ráül egy felforrósodott fém csúszdára, de mindenesetre kellemetlenül érintheti a kicsik amúgy is érzékenyebb bőrét, ami jelentősebb fájdalommal is járhat. Jobb az ilyen helyzeteket elkerülni. Persze nyilvánvaló, hogy nyáron a kánikulában 11:00 és 15:00 között nem visszük ki a gyerekeket a tűző napra, de azért vannak sajnos kivételeket. Ilyenkor elég ha csak egy pillanatra nem figyelünk oda és a gyermekünk célba vesz egy ilyen felhevült csúszdát, melyet megérintve hamar kellemetlenség érheti. Kísérletünket jelzés értékűnek szántuk, melyből mindenki levonhatja a saját következtetését.
Faterok.hu alapítója, 2 kislány édesapja.
Weboldalunkon sütiket használunk. Bővebb információért és az adatvédelmi tájékoztatónk megtekintéséhez kattints ide. Elfogadom