/, Tapasztalatok, Tippek, trükkök/Ezekre figyelj, mielőtt újszülött babakocsit vásárolsz!

Ezekre figyelj, mielőtt újszülött babakocsit vásárolsz!

2018-10-22T06:17:10+00:002018.09.25|Kategória: Tanácsok, Tapasztalatok, Tippek, trükkök|Cimkék: , , |
Abban az örömteli pillanatban, amikor először értesülsz arról, hogy úton van a baba és szülő leszel, bizonyára azonnal elkezdesz gondolkodni milyen teendőid lesznek majd, mit kell beszerezned, hogy felkészülj a pici fogadására. Talán majdnem mindenkinél az első gondolatok között szerepel a babakocsi vásárlás.
A babakocsi kiválasztása viszont a mai modern korban, amikor már a babakocsik hadát lehet felsorakoztatni, nem is olyan egyszerű feladat, és igényel némi utánajárást a témában. 5 kislány után, és pár év tapasztalattal a hátunk mögött összeszedtünk néhány tanácsot és hasznos információt, hogy segítsünk neked eligazodni a babakocsik széles választékában, valamint a megfelelő típus kiválasztásában.

A babakocsik főbb elemei:

Babakocsi váz: ez a babakocsi fő szerkezeti eleme. Vannak típusok melynél a vázra illeszthetők és cserélhetők a babakocsi többi elemei például: mózes, sportrész stb., de vannak olyan típusok is melyben a váz fixen egyben van a sportrésszel.
Babakocsi váz
Mózes: elődje a mózeskosár. Ez a funkció vagy külön elem biztosítja, hogy a kisbabád vízszintesen fekvő pozícióban legyen a babakocsiban.
Mózes
Sportrész: ebben ül a gyermek. Általában több ülőpozícióba állítható, sok típusnál akár teljesen vízszintesig fektethető. Találkozhatunk olyan babakocsikkal, melyeknél a lábrész szöge is állítható. Ez utóbbival kiegészítve már igen széles tartományban lehet variálni a babának megfelelő ülő és fekvő helyzeteket.
Sportrész
Hordozó: ezzel tudod majd vinni a picit kézben, amikor a babakocsit éppen nem használod, illetve ezzel tudod biztonságosan szállítani az autóban. Bizonyos típusoknál a hordozó rápattintható a babakocsi vázára is, mint önálló elem.
Hordozó
Kupola: a babakocsi fenti részeinek árnyékolását szolgálja. Jellemzően több pozícióba is állítható attól függően, hogy milyen mértékben szeretnénk árnyékot a picinek.
Babakocsi kupola

Tanácsok és szempontok a mi javaslataink alapján:

1. Tartsd szem előtt az igényeid, de babakocsit mindig a lehetőségeid, élethelyzeteid és környezeted adottságainak figyelembevételével vásárolj!

A vásárlás előtt mindenképpen vedd számításba az alábbiakat:
  • Milyen környezetben laksz
  • Fogsz-e gyakorta tömegközlekedéssel járni, vagy inkább autóval közlekedsz
  • Kell-e majd gyakran lépcsőn cipelned a babakocsit

  • Tervezel-e terepen, erdős környezetben sétálni a babakocsival
  • Van-e már esetleg valamilyen kiegészítőd pl. babahordozó
  • Mekkora helyed van otthon a babakocsi tárolására
  • Mekkora az autód tárolókapacitása
Például, ha olyan társasházban laksz, ahol szűk a lift, akkor olyan méretű babakocsit válassz, ami biztosan befér majd a liftbe, és Te is be tudsz szállni, vagy például, ha olyan helyen laksz, ahol egyenetlen az útburkolat vagy sokat kell padkára feltolni a kocsit, akkor érdemes 4 kerekes, és nagy méretű kerékkel szerelt babakocsit választani.

2. Ne ezen spórolj!

Első gyermekeink születésekor – még a kellő tapasztalat hiányában – mi is elkövettük ezt a hibát. Egy-egy olcsóbb kategóriájú babakocsira tettük le voksunkat, mondván úgyis több funkciós, biztos ugyanazt tudja majd, mint a drágább társai. Utólag kiderült ez bizony nem így van. Kevésbé bírták a strapát és nem bizonyultak kellőképpen tartósnak sem. Nem mindig a legdrágább termék a jobb, de az igazán strapabíró babakocsik sajnos drágábbak. Minőségben és funkcionalitásban is többet hoznak az olcsóbb kategóriás babakocsiktól. Ha pénztárcád megengedi, válassz picit drágább és jobb minőségű babakocsit.

3. Próbáld ki és tologasd!

Ez nem vicc! Fontos a jó benyomás és a megtapasztalt érzés. A számodra szimpatikus babakocsit a vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki az üzletben. Tologasd, nézd meg milyen könnyen jár, mennyire könnyen tudsz vele manőverezni, hogyan rugózik, mennyire ringatható, és egyáltalán milyen érzés használni. Ha minden igényed kielégíti és megfelelő volt a benyomás, akkor vedd meg.

4. Mekkora az autód csomagtartója?

Mérd hozzá, nézd meg befér-e! Szintén nagyon fontos dolog. Ha az üzletben megengedik mielőtt megveszed a babakocsit ellenőrizd le, hogy összecsukott állapotában belefér-e a csomagtartóba. Ha van hozzá külön mózes elem, akkor azzal együtt, mert az elég nagy helyet foglal. Ha nincs rá lehetőséged, akkor mérd le a csomagtartót és vesd össze babakocsi méreteivel.
Könnyedén belefért, és még maradt is némi hely.
Csomagtartó próba
Azoknál, akiknél nagy autó van a családban ez kevésbé hangsúlyos kérdés, de kisebb autókkal rendelkező családoknál igenis számít. Nemcsak azt kell felmérned, hogy befér-e, hanem lesz-e elegendő hely más holminak is, ugyanis lesznek olyan élethelyzetek, amikor babakocsival mész bevásárolni, és kell a hely még a teli bevásárlószatyroknak is. Persze ez utóbbiak elférnek akár az utastérben is, de a hordozó miatt, amiben a pici utazik, már amúgyis kevesebb hely lesz az autóban, ezzel azért számolj.

5. Tudod már otthon hol fogod tárolni?

Erre a kérdésre kevésbé gondolunk, de valakinek elengedhetetlen. Ha szerencsés vagy és családi házas környezetben élsz, akkor ez nem annyira releváns kérdés neked, de ha társasházban élsz, nincs erkélyed, és esetleg még tárolóhelységed sincs, akkor számításba kell venned ezt is, hiszen helyet kell találnod majd a lépcsőházban, előszobában vagy esetleg a szobában.

6. Könnyű összecsukni?

Ezt is próbáld ki! Ez is egy lényeges szempont, ha rendszeresen fogod a babakocsit bepakolni az autó csomagtartójába. Hidd el nincs annál rosszabb, ha minden egyes összecsukás majd kész szenvedés lesz.

7. Mózes funkció legyen!

A gyermekorvosok ajánlása szerint a piciket 6 hónapos korig lehetőleg csak fekvő pozícióba szabad a kocsiba tenni. Emiatt ez nem is lehet kérdés. Vagy legyen teljesen dönthető sportrésze a kocsinak, vagy legyen külön mózes része.

8. Néhány gondolat a kerekekről

A kerékméret számít?
Igen. Általános igazság, hogy minél nagyobb a kerék, annál könnyebben tudod irányítani majd a babakocsit.
Ekkora kerekekkel már könnyedén vehetők az akadályok.
Babakocsi kerékméret számít
Ha olyan helyen laksz, ahol nem megfelelő minőségű az útburkolat, eléggé hepehupás az út, vagy sokszor kell padkákon át közlekedned, akkor mindenképpen nagyobb kerekű babakocsit válassz.
Nagyobb kerekekkel könnyebben megy a manőver.
Padkára fel
A könnyű irányíthatóságnak akkor van még nagy szerepe, és hidd el sokszor lesz ilyen, amikor egy kézzel kell tolnod a babakocsit, mert pl. a kezedben van a pici, vagy csak egy kézzel tudod tolni, mert a másik kezed foglalt.
Tömör vagy felfújható kerék?
Mind a kettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, de azért a felfújható keréknek több az előnye. Előbbinél előny, hogy sosem kapsz defektet, viszont ha elkopik, ez kisebb kerekű és merevebb babakocsik esetében hamar bekövetkezhet, akkor csúnyán fog kinézni, és a kereket kompletten cserélni kell. Utóbbi esetben, ha elkopik a külső gumiköpeny, akkor az cserélhető, viszont egy esetleges defekttel is számolni kell, ami ha nem vagyunk rá felkészülve pl. defektjavító szettel, elég kellemetlenül érinthet bennünket. Alternatív opció lehet még a cellás defektmentes kerék, ami külsőre úgy néz ki, mint a felfújható kerék, és kevésbé kopik, mint a tömör kerék.
Tömör kerék, nem felfújható. Ha elkopik, cserélni kell.
Babakocsi tömör kerék
Alternatív opció lehet még a cellás defektmentes kerék, ami külsőre úgy néz ki, mint a felfújható kerék, és kevésbé kopik, mint a tömör kerék.
Egy defektmentes cellás kerék álszeleppel.
Babakocsi defektmentes cellás kerék
3 vagy 4 kerék?
Azt mondják (mi nem tartozunk ebbe a csoportba), ha valaki a babakocsival rendszeresen szeretne futni, akkor jobb a 3 kerék. Egy biztos, 4 kerékkel stabilabb a babakocsi, és könnyebben veszed vele a városban az akadályokat.
Egy 3 kerekű változat.
3 kerekű változat

9. Jó, ha állítható a tolókar

Bizonyos esetben nagy hasznát lehet venni, ha állítható a kocsi tolókarja. Mi például a házunkban működő kicsi liftbe csak úgy férünk be, ha a tolókar le van engedve. Ha már a tolókarnál tartunk még egy érdekes kérdés merülhet fel. Szivacs vagy bőr borítása legyen? Egyértelműen az utóbbi. Nálunk több esetben is a bőr borítás bizonyult tartósabbnak. Ugyan mind a kettő ki tud szakadni, de a szivacs borítás érzékenyebb a külső fizikai sérülésekre.
Kényelmes és hasznos, ha több fokozatban is állítható a tolókar.
Babakocsi tolókar
Ha már a tolókarnál tartunk még egy érdekes kérdés merülhet fel. Szivacs vagy bőr borítása legyen? Egyértelműen az utóbbi. Nálunk több esetben is a bőr borítás bizonyult tartósabbnak. Ugyan mind a kettő ki tud szakadni, de a szivacs borítás érzékenyebb a külső fizikai sérülésekre.

10. Travel system? Multifunkciós? 2in1 és 3in1? Mik ezek?

Gyakorlatilag a fenti típusok mindegyike használható újszülött kortól a gyermek 2-3 éves koráig. A sportrész ülésszöge állítható, így végigkíséri baba fejlődését. Azonban e típusok mégis különböznek picit egymástól.
Travel system rendszerű babakocsik
Ezeknek a babakocsiknak a sportrésze nem cserélhető elem, erre lehet rátenni a babahordozót, így nem kell a picit átültetni a sportrészbe, ha kiszállsz az autóból. Sok ilyen típusnak átfordítható a tolókarja is, így változtatható a menetirány.
Multifunkciós babakocsik
Ezek lehetnek 2 és 3 az egyben típusúak. 2 in 1 esetén a mózes és állítható sportrészfunkciót kapunk, míg 3 in 1 esetén a babakocsihoz jár még a hordozó is. 2 az egyben akkor lehet jó választás, ha már van esetleg hordozód otthon. Ezek a típusok olcsóbbak is egyébként a 3 az 1-ben típusoknál.
2 in 1. Ehhez nem jár a hordozó.
2 az 1-ben változat
Mi a 3 in 1 típusú babakocsikat javasoljuk, mert ezzel minden hasznos funkcionalitás egyben a rendelkezésedre áll és használhatod a babád 2-3 éves koráig. Nem kell pl. külön hordozót venned, és biztos, hogy a hordozó kompatibilis lesz a babakocsi vázával, melyre könnyedén rápattintható.
3 in 1. Minden szükséges elemet megkapsz hozzá.
3 az 1-ben változat

11. A hordozó

Az első időszakban ez egy lényeges eleme a baba szállításának. Néhány szót megérdemel. Szeretnénk egy dolgot kiemelni. A gyerekek nem szeretnek sokáig ebben lenni. Hosszú távon kényelmetlen nekik, mert nem vízszintesen van benne a kis hátuk, illetve sajnos nem jól szellőzik, emiatt nagyon bele tudnak izzadni.
Ha nincs benne, vegyél hozzá szűkítőt. Ez azért jó, mert amíg pici a baba, nem süpped úgy bele, jobban megemeli és tartani fogja a hátát, illetve az ún. nyuszifülek a fejecskéjét.
Szűkítővel kiegészítve, és a kis „nyuszifülek”.
Hordozó szűkítővel
Ha olyan több funkciós babakocsit választasz, melynek tartozéka a hordozó, akkor a babakocsi vázába be tudod illeszteni. Ha elaludt a baba a kocsiban, akkor nem kell áttenned pl. a mózesbe, ha csak egy rövidebb ideig van szükség a babakocsira pl. bevásárlás idejére.

12. Van amikor számít a babakocsi mérete és súlya!

Ha sokat kell lépcsőznöd, esetleg szűk lift van a házban, ahol élsz, vagy gyakran veszed igénybe a tömegközlekedési eszközöket, figyelembe kell venned a kiszemelt babakocsi méretét. Ilyenkor a könnyebb és kisebb méretű babakocsikat kell előnyben részesítened. Egy aluljáróban lévő lépcsőrengetegben nem könnyű manőver egy hölgynek egyedül fel-le lépcsőzni a babakocsival, és manapság egyre kevesebb az udvarias felajánlás, hogy valaki segítene az anyukának a lépcsőn fel vagy levinni a babakocsit.

13. A kupolák

A kupoláknak az árnyékolásban van nagy szerepük. A mózest, sportrészt és a hordozót is el szokták látni kupolával. Némely típusnál a kupolák végén silt is található, amellyel növelhető az árnyékolt rész a kocsiban.

A kupola silttel megtoldva a tökéletes árnyékolás érdekében.
Kupola silt
A kupolákon találhatunk még szellőzőt is, ami hasznos lehet a melegebb nyári napokon, hogy egy kis szellő átjárja a babakocsit.
A szellőzőnyíláson könnyen átjár a levegő.
Kupola szellőzőnyílás
Ha tavaszi-nyári a baba, akkor az árnyékolásra oda kell figyelned, mert nem érheti közvetlen napfény a bőrét. Hordozók esetében figyelj arra, hogy a kupola vagy legyen fix, vagy a vége a hordozó fogantyújához rögzített. Ezekkel biztos nem lesz problémád. Volt szerencsénk olyan hordozóhoz, ahol állítható volt a kupola, de a vége szabadon volt és a saját súlyától visszacsúszott, emiatt sosem maradt a legfelső pozícióban. Nem adott tökéletes védelmet, textil pelenkával kellett áthidalni a hézagot a tökéletes árnyék érdekében.
A kupola a fogantyúhoz rögzítve. Így tökéletesen a helyén marad.
Hordozó kupola rögzítve a fogantyúhoz

14. Legyen egyszerű tisztítani!

Az a téma főleg az anyukákat érdekelheti inkább, de mi apaként is megtapasztaltuk, hogy ez bizony nem elhanyagolható tényező. Vannak olyan babakocsik, melyeknél levehető a huzat és vannak típusok, melyeknél nem. Mindenképpen azt tartjuk praktikusnak, ha ez előbbi tulajdonsággal rendelkezik a kiszemelt babakocsik, mivel a huzat koszolódni fog ez biztos! 🙂 Hol a gyerek ruhájától, amiben korábban végigmászta a játszóteret, hol egy-egy csokis édességtől, vagy ráfolyik a tea stb. Előbb-utóbb tisztítani kell, ezt nem úszod meg. Sokkal könnyebb lesz a dolgod, ha levehető a borítás és úgy mosod ki. Néhány gyártó már gondolt egyébként a megelőzésre, és a legkönnyen koszolódó elemeket pl. lábtartó, biztonsági korlát bevonta vastagabb neylonnal, ami védi a huzat anyagát.
Védi a huzatot a cipő általi szennyeződésektől.
Lábtartó szennyeződésvédelem
Tökéletes védelem, ha koszosak a mancsok.
BBiztonsági korlát szennyeződésvédelem

15. A lengéscsillapítók és felfüggesztések

A kerekek mellett és a vázon találhatók ezek a jellemzően rugós szerkezetek. Segítségével a babakocsi elnyeli az út egyenetlenségeit, ezáltal kevésbé lesz rázós az út a baba számára.
Kerék mellett elhelyezett rugós lengéscsillapítók.
Babakocsi lengéscsillapító
Ugyan a babák szeretik, ha kicsit rázósabb a kocsi – nálunk például ilyen körülmények között aludtak el hamar egy-egy séta alkalmával a gyerekek – viszont ennek is megvan a határa. Ha sokszor tervezel rázósabb terepre menni pl. erdei séták, mindenképpen olyan kocsit válasz, amelyben vannak lengéscsillapítók, és ha lehet, akkor plusz felfüggesztések. Az ilyen babakocsik kevésbé terhelik a babát, a döcögés inkább ringatózó érzés lesz neki.
Ilyen extra felfüggesztéssel könnyen tudod ringatni a babát a kocsiban.
Extra felfüggesztés

16. Rögzítőfék

Legjobb tudomásunk szerint minden babakocsi rendelkezik rögzítőfékkel. Vásárlás előtt mindenképpen próbáld ki milyen könnyen rögzíthető és oldható ki, illetve megfelelő rögzítést biztosít-e a kocsinak.
Minél nagyobb a taposó felület, annál könnyebben mozgatható.
Babakocsi rögzítőfék

17. Menetirány

Lehetőség szerint válassz olyan babakocsit, amelyben a ülőhelyzet iránya variálható, azaz szemben is és háttal is be tudod ültetni a kicsit. Amíg kisebb, jó ha látod, és jobban szemmel tudod tartani a babát ekkor háttal ülteted be, viszont ha már nagyobb és szépen ül egyedül, akkor kinyílik előtte a világ ha előre fele ülteted. Imádni fogja, hogy nézelődhet!
Menetiránynak háttal, és előre.
Babakocsi ülés pozíciók

18. Újat vagy használtat?

Ez javarészt pénztárcafüggő kérdés. Ha megteheted inkább vegyél újat, ha viszont korlátozottak az anyagi lehetőségeid, akkor érdemesebb lehet egy jobb minőségű és jó állapotú babakocsit használtan megvásárolni, mint egy új olcsóbb és kevésbé jó minőségűt.

19. Milyen legyen a színe?

Rögtön rávághatod Te is, hogy lányoknak lányos színt pl. rózsaszínt, fiúknak fiús színt pl. kéket. Viszont érdemes picit elgondolkodni, hogy szeretnél-e később kistesót. Ha erre igen a válasz, akkor praktikus lehet valamilyen unisex színt választani, ami megfelelő lesz a jövőbeni kistestvérnek is. Illetve, ha olyan helyen laksz, ahol gyakran kényszerülsz autók közé, mert pl. nincsen járda, akkor a láthatóság is fontos lehet a számodra. Ez esetben válassz valamilyen feltűnő színt, hogy a babakocsit már messzebről kiszúrják az autósok.
Néhány színvariáció.
Babakocsi színek

20. Egyéb kiegészítők

Összeszedtünk néhány kiegészítőt, ami szerintünk hasznos, és jó ha van.
Lábzsák
Ha babád ősszel vagy télen születik mindenképpen szerezz be lábzsákot, vagy válassz olyan babakocsit, melynek tartozéka ez a kiegészítő. Megvédi majd a kicsit a közvetlen hidegtől és a hideg széltől. Bizonyos gyártók már a hordozóhoz is biztosítanak lábzsákot, illetve a mózest is le lehet fedni ezzel.
Babakocsi lábzsák
Pelenkázó táska
Nem feltétlen kell olyan babakocsit venned, melynek a pelenkázó táska tartozéka, de mindenképpen szerezz be egyet. Sokkal könnyebb dolgod lesz így. A táskát kényelmesen fel tudod helyezni a babakocsi tolókarjára, és ha kell már rendelkezésedre is áll a pelenkázó készleted.
Pelenkázó táska
Bevásárló kosár
Bevásárlókosár a kocsi aljában nagy segítség, ha gyalog babakocsival mész bevásárolni. Típustól függően elég sok mindent el tud nyelni, ezért tudod nélkülözni a bevásárlószatyrot. Persze lesz, amikor szükséged lesz még a szatyorra is. 🙂
Bevásárló kosár
Napernyő
A baba bőrét nem ajánlott kitenni közvetlen napfények. Ha a babakocsi nem teszi lehetővé a megfelelő árnyékolást, vagy éppen ülő helyzetben van a gyermek, akkor a napernyővel tökéletesen ki lehet egészíteni a kupolát. Az ernyők dőlésszöge széles tartományban állítható, így könnyedén beállítható a tökéletes árnyékolási pozíció.
Babakocsira szerelhető napernyő
Rovarháló
Ennek a kiegészítőnek főleg nyáron veheted hasznát. Ha elalszik a szabad levegőn a baba, érdemes letakarni vele. Megvédi egy kellemetlen darázs vagy szúnyogcsípéstől, mellette pedig jól szellőzik.
Babakocsi rovarháló
Esővédő
Esős időszakban felbecsülhetetlen. Legyen egy kiadós nyári zápor vagy egy egésznapos esős áprilisi nap, remek kiegészítő. Elég ha csak magadnak kell tartani az esernyőt és marad még egy szabad kezed, amivel tolhatod a babakocsit. Megvan az az előnye, hogy nemcsak az esőtől, de a széltől is védi a picit.
Babakocsi esővédő
Testvérfellépő
Ha már van egy nagyobb testvér, ez a tartozék jól fog jönni. Egyrészt, mert tetszeni fog a nagytesónak, hogy ilyen vagányan utazhat, másrészt pedig nem kell megosztanod a figyelmed a két gyerek között, hiszen egy helyen lesz a két lurkó. Ha esetleg egy hosszabb sétában fáradna el a nagyobbik gyermek, akkor sem kell felvenned. Felpattan a fellépőre és már tolhatod is. A fellépőnek egyébként van ülőrésszel ellátott változata is.
Babakocsi testvérfellépő
Hordozó ISOFIX talp
Ha kiemelten fontos számodra a gyermeked biztonsága, akkor a hordozóhoz vásárolhatsz egy ISOFIX rögzítő talpat, mely egy stabilabb és biztonságosabb elhelyezést tesz lehetővé, mintha csak biztonsági övvel rögzítenéd a hordozót az autóban.
Faterok.hu alapítója, 2 kislány édesapja.
Weboldalunkon sütiket használunk. Bővebb információért és az adatvédelmi tájékoztatónk megtekintéséhez kattints ide. Elfogadom