/, Tapasztalatok, Tippek, trükkök/Hogyan készítsük fel gyerekeinket az iskolára?

Hogyan készítsük fel gyerekeinket az iskolára?

2019-01-22T09:37:39+00:002019.01.21|Kategória: Tanácsok, Tapasztalatok, Tippek, trükkök|Cimkék: , , , |
Ovi után iskolába kerülni azt mondják nagyon nagy váltás, hiszen az oviban még teljesen más a foglalkozás, mint tanítás, mint pedig lendület szempontjából.

Cseperedik a gyerek… Hamarosan iskolás nagylány lesz.

Aktuális ez az esemény az életünkben, mivel nagylányunknál Lilinél lezárul egy korszak és elindul egy új időszak, szeptemberben kezdi az iskolát.
Cseperedés
(Óvodai évek: 2015-2019)
Nálunk a helyzet is nehezebb lett, mert pont az utolsó óvodás évre lett vegyes csoport. 3 évesekkel lett feltöltve a létszám. Az óvodában biztosítva lettünk arról, hogy gyermekünk mind ezek ellenére megkapja a kellő felkészítést az iskolára, valahol mégis tudtuk, hogy az óvónéniktől, dadusoktól nem várható el, hogy egy időben beszoktassák a 3 éveseket és felkészítsék a 6-7 éveseket, de sokat segít a logopédiai foglalkozás, amit az oviban tartanak, mert itt kap házi feladatot, és gyakorolni kell otthon.

Ahogy mi csináljuk. Mindent csak játékosan, hiszen még gyerek.

A felkészítési feladat ránk is hárul, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az otthoni gyakorlatokra. Rengeteg foglalkoztató füzetet lehet már kapni, könyvesboltokban és áruházakban is, ami szépen ki van dolgozva és rengeteg hasznos tartalommal rendelkezik.
Könvyek
Ovi után leülhetünk velük egy picit rajzolni, a formákat és más alakzatokat gyakorolni,
Rajzolás
illetve ismerkedni a betűkkel és a számokkal.
Betűzés
Számolás
De nagyon sok házi praktikát is bevethetünk, így játszva, interaktívan felkészíthetjük a gyereket.
Házi praktika
Számolás tésztával és szívószállal.
Amennyiben van otthon rajztábla, el lehet játszani, hogy iskolában vagyunk, mi vagyunk a tanítók ő meg a diák, illetve fordítva is akár, a lényeg, hogy így játékos formában szoktatjuk a helyzethez.
Rajztábla
Maga az iskolaválasztás is elég nehéz feladat, de ajánljuk mindenkinek, hogy próbáljon abba az irányban keresni intézményt, amiben a gyerek kiemelkedőbb teljesítményt mutat, például ha szeret táncolni, akkor táncos iskolát, ha nagyon szeret számolni vagy jó a logikai képessége, illetve szereti a természetet, és így tovább, akkor olyan választás legyen, ahol ezt kamatoztatni tudja.
Sok nyílt nap, foglalkozás van, amit az iskolák szerveznek, ezeken érdemes részt venni, ha lehet minél több alkalommal, hogy gyerekünk szokja a közeget és a rá váró változásokat.
Iskola
(Vannak iskola előkészítő foglalkozások is.)
Sokat beszélgetni vele az iskoláról, hogy miért lesz jó, például meg tanul olvasni és akkor mesélhet majd nekünk vagy a testvéreinek, illetve meg tanul számolni és akkor fizethet a boltban helyettünk.
Ez sok kis apróság, de nagy segítség, ezért tanácsoljuk, minél több ötletet próbáljatok ki, minél több iskolát látogassatok meg, beszélgessetek velük sokat erről és igy ők is könnyebben veszik az előttük álló változásokat!
Amiket bemutattunk nekünk beváltak, de ajánljuk más ötletek és praktikák kipróbálását is, ezzel biztosítva azt, hogy gyerekünk a megfelelő segítségben részesüljön.

Szerző:

Faterok.hu alapítója, 3 kislány édesapja.
Weboldalunkon sütiket használunk. Bővebb információért és az adatvédelmi tájékoztatónk megtekintéséhez kattints ide. Elfogadom